Δυσλεξία & Δυσγραφία
Δυσλεξία (Dyslexia):
Η Δυσλεξία είναι μια διαταραχή εκμάθησης στην ανάγνωση, παρά τη φυσιολογική νοημοσύνη, καλή όραση και ακοή, συστηματική εκπαίδευση, επαρκή κίνητρα και άλλες ευνοϊκές ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες.
Η δυσλεξία παρουσιάζει μια σημαντική ασυμφωνία μεταξύ του πραγματικού και του αναμενόμενου επιπέδου ανάγνωσης για τη νοητική ηλικία του ατόμου. (Golubović S. 1998.)
Η Δεξιότητα στην ανάγνωση περιλαμβάνει:
* Ακρίβεια
* Ευφράδεια
* Ταχύτητα
* Ορθότητα
* Λογική Σκέψη
* Εξοικονόμηση χρόνου
* Καλή ποιότητα ανάγνωσης
Η διάγνωση των συγκεκριμένων διαταραχών της ανάγνωσης και της γραφής δεν γίνεται πριν από το τέλος της Β΄ Δημοτικού.
Δυσγραφία (Dysgraphia):
Η Δυσγραφία είναι μια διαταραχή της γραπτής έκφρασης, παρά τη φυσιολογική νοημοσύνη, καλή όραση και ακοή, κατάλληλη εκπαίδευση και τις επαρκείς κοινωνικές ευκαιρίες.
Η αναπτυξιακή δυσγραφία χαρακτηρίζεται από την αλλοίωση του σχήματος των γραμμάτων και το άνισο μέγεθος γραμμάτων, που εκδηλώνεται από τα πρώτα στάδια της μάθησης της γραφής.
Η αναπτυξιακή δυσγραφία κατά τον Vladisavljević (1991) διακρίνεται σε:
* Οπτική δυσγραφία
* Φωνολογική δυσγραφία
* Κινητική δυσγραφία
* Γλωσσική δυσγραφία
Η ομοιοπαθητική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε άτομα που έχουν δυσλεξία. Μετά τη συλλογή των δεδομένων που σχετίζονται με τα προβλήματα της ανάγνωσης και της γραφής, ο ομοιοπαθητικός γιατρός καθορίζει ένα φάρμακο που δρα επί των κέντρων που είναι υπεύθυνα για την ανάγνωση, την αντίληψη των γραμμάτων και τις κινητικές ικανότητες, καθώς και τη συνολική συμπεριφορά του ατόμου – παιδιού.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που επιλέγονται σωστά και εφαρμόζονται ορθά μπορούν να είναι «Δώρα Θεού» για τα δυσλεκτικά παιδιά. Μπορούν να τους βοηθήσουν να «επιβραδύνουν», να χαλαρώσουν και να νιώσουν μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια.
Η Ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γενική κατάσταση του σώματος, και, επομένως, τα δυσλεκτικά παιδιά να αισθάνονται πιο δυνατά, το οποίο οδηγεί σε μια γενική αίσθηση ευημερίας.