Top

Ακμή και Ομοιοπαθητική

Dr. Mehrdad Mehrdadian / Ομοιοπαθητική & Νοσήματα  / Ακμή και Ομοιοπαθητική

Ακμή και Ομοιοπαθητική

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί σπυράκια κυρίως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο στήθος, στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης. Υπάρχουν διάφορες αιτίες της ακμής, όπως οι γενετικοί παράγοντες, οι ορμόνες, το στρες, η υψηλή υγρασία και η χρήση λιπαρών προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Η ορμονική ανισορροπία συμβάλει κυρίως στην εμφάνιση ακμής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν το σμήγμα, λιπαρή ουσία. Έτσι οι πόροι του δέρματος, φράσσονται από νεκρά κύτταρα και σμήγμα, και έτσι το δέρμα μετατρέπετε σε ένα ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή βακτηρίων τα οποία προκαλούν ακμή. Η ακμή επηρεάζει συνήθως τους εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

Υπάρχουν έξι βασικοί τύποι ακμής, οι οποίοι είναι:

  • Μαύρα στίγματα (απόφραξη πόρων)
  • Άσπρα στίγματα (απόφραξη πόρων)
  • Μικρά κόκκινα, ευαίσθητα την αφή εξογκώματα (βλατίδες)
  • Σπυράκια (φλύκταινες), που είναι βλατίδες με πύον στις άκρες τους
  • Μεγάλα, συμπαγή, επώδυνα εξογκώματα κάτω από το δέρμα (οζίδια)
  • Επώδυνα, γεμάτα πύον εξογκώματα κάτω από το δέρμα (κυστική ακμή)

Η Ομοιοπαθητική προσφέρει μακροχρόνιες θεραπείες για την πρόληψη του σχηματισμού ακμής, στοχεύοντας στην ρίζα της ασθένειας και τους παράγοντες που την προκαλούν. Αντιμετωπίζει τις αιτίες των ορμονικών διακυμάνσεων και βοηθά επίσης στη μείωση των οξέων συμπτωμάτων του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την θεραπεία ασθενών με σοβαρή κοινή ακμή έδειξαν ποσοστό ύφεσης άνω του 80% χρησιμοποιώντας εξατομικευμένη ομοιοπαθητική θεραπεία. Αποδείχθηκε ότι η θεραπεία παρέμεινε αποτελεσματική πολύ μετά τη διακοπή της και δεν συνοδευόταν από παρενέργειες. Αυτές οι έρευνες μας αποδεικνύουν ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα με καθόλου παρενέργειες για τον ασθενή.  

Το ξέρατε ότι η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής; Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης C για την ακμή στο επόμενο άρθρο.