Top

Εμμηνόπαυση και Ομοιοπαθητική 

Dr. Mehrdad Mehrdadian / Ομοιοπαθητική & Νοσήματα  / Εμμηνόπαυση και Ομοιοπαθητική 

Εμμηνόπαυση και Ομοιοπαθητική 

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως το κομμάτι της ζωής της γυναίκας όπου η έμμηνος ρύση, δηλαδή η περίοδος, έχει σταματήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το χρονικό διάστημα πριν την εμμηνόπαυση ονομάζεται προ-εμμηνόπαυση και στη διάρκεια του οι γυναίκες υφίστανται κάποιες αρκετά δραστικές αλλαγές στις ορμόνες τους και πιθανότατα να έχουν ακανόνιστη περίοδο. Στις περισσότερες γυναίκες η προ-εμμηνόπαυση ηλικιακά ξεκινάει κάπου ανάμεσα στα 39 και τα 51. Γενικά παίρνει περίπου 5 χρόνια από την αρχή της προ-εμμηνόπαυσης μέχρι την εμμηνόπαυση.

Γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το συγχρονισμό- δηλαδή πότε θα ξεκινήσει η προ-εμμηνόπαυση: αν η μητέρα σας και άλλες κοντινές συγγενείς σας είχαν μία πρώιμη ή μία καθυστερημένη εμμηνόπαυση πιθανότατα θα έχετε και εσείς. Αλλά το περιβάλλον σας και οι επιλογές σας θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, επίσης. Για παράδειγμα αν καπνίζετε ή αν μένετε σε υψηλό υψόμετρο πιθανά να έχετε πρώιμη εμμηνόπαυση.

Ερευνητές μελετούν επί του παρόντος μία απλή εξέταση αίματος που θα μπορεί να προβλέπει πότε περίπου μία γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Και ενώ οι επιστήμονες ερευνούν για τα γενετικά σημάδια που πιθανά κάποια μέρα θα προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μεγάλη αλλαγή, αυτή η μέρα ακόμα αργεί.

Κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα χειρότερα συμπτώματα.

 • Ασκηση: Τακτική άσκηση- τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
 • Διατροφή: Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα άσχημα συμπτώματα. Οτιδήποτε αυξάνει το ζάχαρο του αίματος συμπεριλαμβανομένων των σοκολατών και των γλυκών μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ορμόνες του στρες και να προκαλέσει ραγδαία αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως εξάψεις.
 • Χαλάρωση: Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη γεγονός που μπορεί να παίξει ένα ρόλο στο να χάνετε την ψυχραιμία σας πιο εύκολα ή να μένετε ξάγρυπνη τα βράδια. Επιπρόσθετα το να είστε σε καταστάσεις έντασης και άγχους μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ αυτές τις ορμονικές διακυμάνσεις. Το να βρείτε λίγη ώρα να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αυτές τις αλλαγές στη διάθεση.

Τα βασικότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται την περίοδο της πρό-εμμηνόπαυσης (μήνες ή και χρόνια πριν σταματήσει η περίοδος) είναι:

 • Ακανόνιστη περίοδος
 • Κολπική ξηρότητα
 • Εξάψεις
 • Νυχτερινή εφίδρωση
 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Εναλλαγές στη διάθεση
 • Αύξηση βάρους/επιβράδυνση μεταβολισμού
 • Αδύναμα μαλλιά, ξηρό δέρμα
 • Απώλεια μάζας από το μαστό

Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας έτσι ώστε να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης.

Η Ομοιοπαθητική ενισχύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ισορροπήσει κάτω από τα νέα ορμονικά δεδομένα της γυναίκας που έχει μπει σε κλιμακτήριο, βοηθά ήπια και πολλές φορές πολύ αποτελεσματικά, σε αυτό τον τομέα.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει φυσική θεραπεία, ενισχύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ισορροπήσει σε μια νέα κατάσταση (αφού οι γυναικείες ορμόνες έχουν μειωθεί δραματικά), βοηθώντας άμεσα, ήπια και πολλές φορές πολύ αποτελεσματικά.

Η Ομοιοπαθητική, θεωρώντας τον οργανισμό ως ένα ενιαίο σύνολο και χωρίς να διαχωρίζει το γεννητικό σύστημα από τον υπόλοιπο οργανισμό, παρεμβαίνει θεραπευτικά βοηθώντας την γυναίκα να περάσει αυτό το στάδιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και φυσικά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνει από τον ομοιοπαθητικό ιατρό διαχωρισμός με βάση την ιδιοσυγκρασία καθώς και τα συμπτώματα που έχει η ασθενής.