Υπερκινητικότητα

Οι γονείς αναστατώνονται αρκετά όταν από το σχολείο λάβουν μήνυμα που αναφέρει ότι το παιδί τους «δεν υπακούει το δάσκαλο», ή «δημιουργεί προβλήματα στο μάθημα».

Μια πιθανή αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (en. ADHD – Attention-Deficit Hyperactivity Disorder).

Παιδί και απροσεξία.

Αν και συχνά ένα παιδί με αυτή τη διαταραχή θέλει να είναι καλός μαθητής, η παρορμητική συμπεριφορά και η δυσκολία διατήρησης προσοχής στην τάξη ανατρέπει αυτήν την επιθυμία και προκαλεί προβλήματα.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι φίλοι λένε ότι το παιδί συμπεριφέρεται «άσχημα» ή «διαφορετικά», αλλά συχνά δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν τι ακριβώς φταίει.

Κάθε παιδί κάποιες φορές μπορεί να εκδηλώσει απροσεξία, αμέλεια, παρορμητικότητα ή αυξημένη κινητικότητα, αλλά όταν πρόκειται για ένα παιδί με ADHD τα συμπτώματα και η συμπεριφορά αυτή είναι πιο συχνά και πιο ισχυρά σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας ή του ίδιου αναπτυξιακού επίπεδου.

Η ΔΕΠΥ/ADHD εμφανίζεται στο 3-5% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Αρχίζει πριν από την ηλικία των 7, και μπορεί να παραταθεί μέχρι την ενηλικίωσή τους. Υπάρχει κληρονομική μετάδοση, ήτοι το 25% των βιολογικών γονέων των παιδιών με ADHD αντιμετώπισαν επίσης τη διαταραχή αυτή. Πως συμπεριφέρεται ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής;

Ένα παιδί με ADHD συχνά δείχνει κάποια από τα ακόλουθα στοιχεία συμπεριφοράς:

Δυσκολεύεται να εστιάσει και να διατηρήσει την προσοχή του

Η προσοχή του διασπάται εύκολα Δε δίνει σημασία στις λεπτομέρειες και κάνει λάθη απροσεξία.

Χάνει πράγματα απαραίτητα για το σχολείο, ξεχνά να παραδώσει την εργασία Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει σχολική και σπιτική εργασία

Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί όταν του μιλούν

Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις των ενηλίκων

Απαντάει απερίσκεπτα σε ερωτήσεις

Είναι ανυπόμονο

Στριφογυρίζει στην θέση του

Σηκώνεται από τη θέση του και τρέχει πάνω-κάτω ή σκαρφαλώνει εκεί που δεν πρέπει

Φαίνεται σαν να είναι πάντα έτοιμο για δράση, φαίνεται «εξαγριωμένο»

Μιλάει πολύ και δυσκολεύεται να παίζει ήσυχα

Ανακατεύεται σε όλα και διακόπτει τους άλλους κατά την ομιλία ή την εργασία τους

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που επιλέγονται σωστά και εφαρμόζονται ορθά μπορούν να είναι «Δώρα Θεού» για τα υπερκινητικά παιδιά. Μπορούν να τους βοηθήσουν να «επιβραδύνουν», να χαλαρώσουν και να νιώσουν μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γενική κατάσταση του σώματος, και επομένως τα υπερκινητικά παιδιά να αισθάνονται πιο δυνατά, το οποίο οδηγεί σε μια γενική αίσθηση ευημερίας.

Ρωτήστε Με

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σε ότι αφορά την Κλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ