Η Πυραμίδα Της Ορθομοριακής Διατροφής
Η Ορθομοριακή Διατροφή
Η μέθοδος της ορθομοριακής διατροφής είναι επίτευγμα κλινικής εμπειρίας με εκπληκτικά θεραπευτικά αλλά και προληπτικά αποτελέσματα σε χιλιάδες άτομα και βασίζεται σε 5 θεμέλια.
Τα 5 θεμέλια της ορθομοριακής διατροφής:
- μείωση & έλεγχος των φλεγμονών επιστημονική
- αποτοξίνωση
- ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματος
- επιστημονική διαγνωση
- αναπλήρωση συγκεκριμένων ορθομοριακών ελλείψεων
- ορθομοριακός έλεγχος του άγχους
Η πυραμίδα της ορθομοριακής διατροφής βασίζεται επίσης σε 5 επίπεδα.
Αυτά είναι (από τη βάση προς τη κορυφή):
1. ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΟ ΝΕΡΟ
Ποσότητα: 2 λίτρα ημερησίως Ιδιότητες: Αλκαλοποιεί τον οργανισμό και έχει αντιοξειδωτικές και αντιπαθογόνες ιδιότητες. Είναι απαλλαγμένο από παθογόνους οργανισμούς, βακτήρια, βαρέα μέταλλα, τοξικές και χημικές ουσίες. Το νερό γίνεται πιο ενεργειακό, και θρέφει καλύτερα τα κύτταρα γιατί εμπλουτίζεται με μαγνητικά πεδία,αρνητικά ιόντα και ιχνοστοιχεία.
2. ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
(ανανάς αβοκάντο, ακτινίδιο, παπάγια, μήλα, φράουλες, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, μπρόκολο, χόρτα, σπανάκι, μελιτζάνες είναι μερικά ενδεικτικά) Ποσότητα: 4 με 6 μερίδες ημερησίως. (μερίδα θεωρούμε τη ποσότητα ίση με 1 μήλο ή ενα μεγάλο φλυτζάνι)
Παρέχουν: Αντιοξειδωτικά,διαλυτές διατητικές ίνες, φυτικές πρωτείνες, μαγγάνιο,μαγνήσιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, E, A, K και της ομάδας Β, σελήνιο, καροτίνη, λυκοπένια, λουτεϊνη, πολυφαμόλες, γλουτοθειόνη.
3α. ΣΙΤΗΡΑ (ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ)
(βρώμη,κεχρί, ζέα, κινόα, καστανό ρύζι, αμάρανθο, φαγόπυρο, ταπάκα, και άλλα.) Ποσότητα: 100gr – 200gr ημερησίως (1 με 2 φλιτζάνια) Παρέχουν: Διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεϊνες, μαγγάνιο, σελήνιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, παντοθενικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φυλλικό ογύ, βιταμίνη Β3, Β6, Β1.
3β. ΟΣΠΡΙΑ
(φασόλια, φακές, ρεβύθια, σόγια, αρακάς, φάβα, και άλλα) Ποσότητα: 100 gr την ημέρα (1 φλυτζάνι) Παρέχουν: Σύνθετους υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεϊνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, βανάδιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυορο, παντοθενικό οξύ, σελήνιο, ασβέστιο, καροτίνη, βιταμίνη Β1, Β6, Β3, Β2, C, K και Ε.
4. ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ
(από ρύζι, σόγια, αμύγδαλο, βρώμη) Ποσότητα: Περίπου 250ml την ημέρα (1 ποτήρι) Παρέχει: φυτικές πρωτεϊνες, λιπαρά οξέα Ω3 – Ω6, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, Β6, Ε, D, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλλιο, σίδηρο.
5. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
(ΑΝΑΛΑΤΟΙ/ΑΨΗΤΟΙ), ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ (λιναρόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, ελιές, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λάδι, μπαράκγου και άλλα…) Ποσότητα: 100gr ξηρούς καρπούς ή σπόρους (1 φλιτζάνι) και 15ml (3 κουταλιές σούπας έλαι την ημέρα.
Παρέχουν: Ουσιώδη λιπαρά οξέα Ω3 – Ω6, βιταμίνη Ε και Β3, μαγνήσιοα, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, φυτικές πρωτεϊνες, διαλυτές και αδιάλυτες διατητικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, παντοθενικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδαργυρο κάλιο. Σε συνδυασμό με τη καθημερινή άσκηση, και με τις ακόλουθες συχνότητες. 1= Καθημερινά ως θεμέλιο του οργανισμού 2= Καθημερινά για ανανέωση των κυττάρων και ισχυρή άμυνα 3= Τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα για δομικά υλικά των κυττάρων 4= Τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα ή καθημερινά με πρόγευμα για επιπλέον ενίσχυση των κυττάρων. 5= Απαραίτητα καθημερινά έστω και σε ελάχιστη ποσότητα για ενίσχυση του εγκεφάλου, υγεία της καρδιάς και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού.
Γιώργος Μηνούδης, Κλινικός Ορθομοριακός Διατροφολόγος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.