Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι των διαταραχών του ύπνου στα παιδιά.

Τρόμοι της νύχτας και εφιάλτες είναι δυο διαφορετικές διαταραχές ύπνου.

Έχουν διαφορετικά συμπτώματα και θεραπεία για κάθε περίπτωση.

Επισήμανση! Οι τρόμοι της νύχτας είναι μια ξαφνική αφύπνιση από τη φάση του ύπνου, που ονομάζεται ύπνος βραδέων κυμάτων με μια κραυγή ή συναισθήματα τρόμου. Παρουσιάζεται σε περίπου 5% των παιδιών και μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 9 μηνών. Παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του βαθύ, χωρίς όνειρα ύπνου. Ένα παιδί σ’αυτή την κατάσταση μπορεί να πετάγεται από το κρεβάτι ουρλιάζοντας και με τα μάτια ανοιχτά, χωρίς όμως να είναι ξύπνιο. Στην περίπτωση αυτή δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία κάποιου στο δωμάτιο.

Οι εφιάλτες είναι όνειρα, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (γρήγορη κίνηση ματιών) ύπνου. Το παιδί μπορεί να ξυπνήσει με την καρδιά του να χτυπάει γεμάτη φόβο, θυμάται το όνειρο και να είναι πραγματικά ξύπνιο. Αυτό συνήθως ξεκινά όταν το παιδί είναι 9 μηνών

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των νυχτερινών τρόμων, συμβαίνουν στις πρώτες ώρες του ύπνου. Το παιδί δεν θυμάται ή δεν ανταποκρίνεται όταν το αγγίζετε ή το ταρακουνάτε. Συχνά ξεχνάει ολικά ή μερικά το περιστατικό. Το περιστατικό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μισή ώρα, κατά την οποία το παιδί χτυπάει, πετάει πράγματα και βγάζει κραυγές πριν τη λήξη του περιστατικού. Τα συμπτώματα του εφιάλτη είναι: το παιδί ξυπνάει από έναν εφιάλτη με έντονο φόβο και την καρδιά του να χτυπάει. Μπορεί να ουρλιάζει. Θυμάται το όνειρο ή μέρος αυτού. Είναι σε εγρήγορση και υπάρχει μικρή σύγχυση ή αμνησία. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν.

Προειδοποίηση! Τι μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά με εφιάλτες ή νυχτερινούς τρόμους: Όταν το παιδί έχει νυχτερινό τρόμο, μην προσπαθήστε να το ξυπνήστε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά. Επειδή πράγματι κοιμάται δεν θα αναγνωρίσει την προσπάθειά σας να το βοηθήσετε. Μην του μιλάτε και μην το τρομάξετε, γιατί μπορεί να γίνει χειρότερα. Συνήθως ηρεμεί σε 15 έως 20 λεπτά και κοιμάται. Όταν το παιδί έχει εφιάλτη και ξυπνήσει, να το αγκαλιάσετε ή να το ησυχάσετε διαβάζοντας του ένα παραμύθι. Ένα ζεστο ρόφημα επίσης θα βοηθούσε. Μιλήστε με το παιδί σας, και βεβαιώστε το πώς ήταν απλά ένα όνειρο.

Πρόληψη/ Λύση

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που αποτρέπουν τις πιθανότητες να βλέπει το παιδί σας εφιάλτες. Βεβαιωθείτε πως το παιδί κοιμάται αρκετά. Έχει αποδειχθεί πως η κούραση προκαλεί εφιάλτες στα παιδιά. Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας. Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος του. Αφήστε το να κοιμηθεί με ένα φωτάκι τη νύχτα. Αποφύγετε την τηλεόραση μία ώρα πριν τον ύπνο. Είναι καλό να του αφιερώνουμε λίγο χρόνο πριν κοιμηθεί, παίζοντας μαζί του ή να το χαλαρώνουμε διαβάζοντας του μια ωραία ιστορία.

Ένας περιστασιακός εφιάλτης είναι φυσιολογικός, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό, αν συμβαίνει συχνά και αν παρατηρείτε αλλαγές στην προσωπικότητα ή στην υγεία του παιδιού.

Και αυτό γιατί κλασσική Ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, που βασίζεται σε νόμους και αρχές της φύσης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του οργανισμού και κινητοποιώντας έτσι τη διαταραγμένη του υγεία.

Ρωτήστε Με

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σε ότι αφορά την Κλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ