Ο όρος αλλεργία χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα για να περιγράψει μια αφύσικη –με την έννοια του υπερβολικού ή παθολογικού- αντίδραση του οργανισμού, σε ξένης προέλευσης ουσίες, φυσικές ή χημικές.

Η αλλεργία, ανεξάρτητα από την εποχή, μπορεί να εμφανίζεται μόνο στο δέρμα (αλλεργική δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, έκζεμα κ.α.), μπορεί να εντοπίζεται στα μάτια σε μορφή επιπεφυκίτιδας, ή μπορεί να αφορά το ανώτερο αναπνευστικό με τις αλλεργικές ρινίτιδες και φαρυγγίτιδες. Τέλος μπορεί να παρουσιάζεται και στο κατώτερο αναπνευστικό, με τις αλλεργικές βρογχίτιδες και το βρογχικό άσθμα.

Ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού, ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με αυτές τις ουσίες, που είναι κυρίως πρωτεϊνικής φύσης, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να αναγνωρίσει σαν μέρος της δομής του.

Σε μία αλλεργική αντίδραση η ενεργοποίηση του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) είναι κατά κάποιο τρόπο εκτός ελέγχου και αυτό έχει σαν συνέπεια τη γένεση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Σε αυτό το σημείο, η παρέμβαση της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι βαθύτερη, γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και μόνιμη στη θεραπεία των αλλεργιών, στην πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων και των αιτίων που τις προκαλούν και πλήρως ικανή για την τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε το περιβάλλον να είναι και πάλι φυσικό και φιλικό προς τον οργανισμό.

Η Ομοιοπαθητική λοιπόν αποτελεί θεραπεία εκλογής για τις αλλεργικές παθήσεις.

Η μεγάλη πρόκληση όμως της Ομοιοπαθητικής, είναι ότι κάθε οργανισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, που χρειάζεται ένα και μόνο φάρμακο για να βοηθήσει τον συγκεκριμένο ασθενή και να του ανεβάσει το επίπεδο υγείας. Και το δύσκολο έργο του Ομοιοπαθητικού γιατρού είναι να επιλέξει αυτό που ενδείκνυται για το συγκεκριμένο ασθενή.

Και αυτά είναι ο λόγος, που ομοιοπαθητικός γιατρός, προκειμένου να έχει καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι βαθύς γνώστης αυτής της ήπιας αλλά ουσιαστικής και ολιστικής θεραπευτικής του 21ου αιώνα.

Ρωτήστε Με

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σε ότι αφορά την Κλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ