Ασφαλώς η θεραπευτική πορεία του προβλήματος και σε όλες τις περιπτώσεις είναι πλήρως εξατομικευμένη και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, από συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας του οργανισμού, από τη χρησιμοποίηση χρονιών καταπιεστικών αλλοπαθητικών θεραπειών, από τη σοβαρότητα της νόσου κλπ. H ομοιοπαθητική θεραπεία όχι μόνον θεραπεύει το δερματικό νόσημα αλλά ανεβάζει το επίπεδο υγείας του ατόμου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δρα ολιστικά. Γιατί αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν ψυχοσωματικό σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα και ανεξάρτητα όργανα-εξαρτήματα.

Ακμή: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Η δερματική ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους. Τι είναι η ακμή; Η δερματική ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μπιμπίκια, στίγματα και σπυράκια. Η ήπια μορφή ακμής χαρακτηρίζεται από λιγοστά κόκκινα στίγματα, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις τα στίγματα μπορεί να είναι εκατοντάδες και να καλύπτουν το πρόσωπο, το λαιμό, το στέρνο και την πλάτη. Τα στίγματα μπορεί να είναι μεγάλα, συμπαγή και επίπονα (κύστες). Η ακμή είναι ιδιαίτερα κοινό φαινόμενο κατά την εφηβεία και βελτιώνεται κατά την ενηλικίωση. Μερικές γυναίκες που δεν εμφάνισαν ακμή κατά στην εφηβεία μπορεί να την εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή τους, συνήθως πριν την έμμηνο ρύση. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Μερικά άτομα με ακμή συμβιβάζονται με τα ιατρικά συμπτώματα, ενώ άλλοι αισθάνονται ντροπή ακόμη κι αν έχουν μερικά κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής και στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα αίτια της ακμής;

Κατά τη εφηβεία, τα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης, αυξάνονται σημαντικά. Κατά συνέπεια, οι αδένες του δέρματος παράγουν περισσότερο σμήγμα και η λιπαρότητα αυξάνεται. Το σμήγμα απελευθερώνεται από τους πόρους προκειμένου να προστατεύσει το δέρμα και να το διατηρήσει ενυδατωμένο. Η ακμή εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους του δέρματος. Εάν εισέλθουν μικρόβια στους πόρους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οίδημα, ερυθρότητα και πύον. Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο τους εφήβους. Μερικές φορές τα νεογέννητα εμφανίζουν ακμή επειδή οι μητέρες τούς μεταφέρουν ορμόνες κατά τον τοκετό. Μερικές παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το σύνδρομο Cushing (ορμονική διαταραχή που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα), μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις ακμής. Η σοκολάτα και οι λιπαρές τροφές μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής, ωστόσο δεν αποδεικνύεται από καμία έρευνα ότι οι τροφές αυτές αποτελούν τη βασική αιτία εμφάνισης της ακμής. Τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της πάθησης, οπότε συνιστάται η χρήση προϊόντων με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», καθώς τα προϊόντα αυτά δε φράζουν τους πόρους. Η ακμή μπορεί να είναι κληρονομική. Εάν ο ένας από τους δύο γονείς έχει εμφανίσει ακμή στο παρελθόν, η πάθηση είναι πιθανό να εμφανιστεί και στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν κόκκινα, λευκά ή μαύρα στίγματα. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη ή το στέρνο. Τα ευμεγέθη στίγματα με βαθιά ρίζα ονομάζονται κυστικές αλλοιώσεις. Τα στίγματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο εάν μολυνθούν, ενώ μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Ρωτήστε Με

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σε ότι αφορά την Κλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ