Top

Υποφέρεις από SAD;

Υποφέρεις από SAD;

Έχεις ακούσει για το summertime sadness; Και όμως υπάρχει!

Summer Seasonal Affective Disorder (SAD) ή αλλιώς στα Ελληνικά, Σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής, είναι η μια συναισθηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται ως εποχιακή κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής βιώνουν όλο το φάσμα των συμπτωμάτων της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, όπως, απελπισία, καταθλιπτική διάθεση και αισθήματα αναξιότητας και μηδενισμού.

Τα κύρια συμπτώματα κάποιου που πάσχει από την θερινή κατάθλιψη, σε αντίθεση με την χειμερινή, είναι, προβλήματα με τον ύπνο, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και αισθήματα άγχους. Το θερινό SAD μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα αυξημένο αίσθημα απομόνωσης μιας και η καλοκαιρινή περίοδος χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος όπου η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται με διακοπές, καλή διάθεση, ξεκούραση και ήλιο.

Γιατί λοιπόν κάποιος πάσχει από SAD; Μια πρόσφατη έρευνα πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο, έδειξε ότι η εποχή που γεννιέται κάποιος μπορεί να έχει άμεση επίδραση με την εμφάνιση της διαταραχής. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Vanderbilt ανακάλυψαν ότι η περιοχή του μεσενγκέφαλου μπορεί και να είναι η πηγή SAD – εκεί βρίσκονται πολλοί από τους νευρώνες που ελέγχουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με αισθήματα ευεξίας, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα συνδέονται με την κατάθλιψη.

Πώς βοηθάει η Ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική προσέγγιση της κατανόησης της υγείας είναι στενά συνδεδεμένη με την κατανόηση του νου γενικά.

Οι ομοιοπαθητικοί ιατροί δεν διαχωρίζουν το μυαλό και το σώμα με τον συνήθη τρόπο, υποθέτουν ότι το σώμα και το μυαλό είναι δυναμικά διασυνδεδεμένα και ότι και τα δύο επηρεάζουν άμεσα κάθε μία από αυτές. Αυτή η αναγνώριση της διασύνδεσης του σώματος και του νου δεν είναι απλώς μια αόριστη, μη πρακτική έννοια. Οι ομοιοπαθητικοί ιατροί βασίζονται ουσιαστικά στα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα του αρρώστου σε κάθε ομοιοπαθητική συνταγή. Τα ψυχολογικά συμπτώματα παίζουν συχνά πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή του σωστού φαρμάκου.

Η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία ψυχολογικών και σωματικών ασθενειών είναι ότι το μυαλό και το σώμα είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένα και πρέπει να συνταγογραφείται μεμονωμένα με βάση το σύνολο των συμπτωμάτων του ασθενούς.